Vision

The TK-8 Sage Oak Virtual Academy is a unique program where community and collaboration are fostered and students build relationships with their peers.

We offer engaging, hands-on, project-based learning with three days of virtual instruction (on Tuesday, Wednesday, and Thursday) and two days of independent study (on Monday and Friday).

The class teacher is responsible for assigning work and grading assignments. Students are placed in grade-level classes and for the 2022-2023 school year there will be two classes per grade level.

Please check out our Virtual Academy Guidebook with links, resources, and tutorials to help parents and students!

Curriculum

Students in this program will be provided with a Chromebook, all curriculum, materials, and it also includes a grade-level specific field trip. Along with three days of direct instruction, students are also given the opportunity to participate in clubs and enrichment classes offered by academy teachers. No instructional funds are allotted to students in this program.

Download the Parent Canvas App

The adopted curriculum for the Virtual Academy is as follows:

TK-8

TK-5

6-8

Math - enVision 

Language Arts - National Geographic Reach for Reading  (digital and print)

Social Studies - Studies Weekly (digital and print)

Science -  Integrated/project-based approach with Mystery Science, Generation Geniusand labs

Language Arts - StudySync (digital and print)

Social Studies- TCI Studies Weekly (digital and print)

Science - Inspire Science

Grades TK-5 Schedule

Morning Meeting/SEL 9:00-9:15 15 mins
Instructional Block #1 (combination of whole group, small group, independent work) 9:15-10:30 75 mins
Break 10:30-11:00 30 mins
Instructional Block #2 (combination of whole group, small group, independent work) 11:00-12:15 75 mins
Lunch 12:15-1:00 45 mins
Tutoring/Intervention Asynchronous Work 1:00-2:00 60 mins

Typical 6-8 Grader Schedule

Math / Language Arts 9:00-10:00 60 mins
Passing Period 10:00-10:10 10 mins
Math / Language Arts 10:10-11:10 60 mins
Break 11:10-11:30 20 mins
Social Studies/Science 11:30-12:40 70 mins
Lunch 12:40-1:25 45 mins
Tutoring/Intervention/
Asynchronous Work
1:25-2:25 60 mins